Tenavat Myötätuulessa päiväkoti ansaitsi Vihreän lipun

19.12.2012

Tenavat Myötätuulessa päiväkoti on saanut lippusalkoonsa ympäristökasvatustunnuksen, Vihreän lipun, osoitukseksi pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen ympäristökasvatusohjelma, joka toimii yli 50:ssä eri maassa. Suomessa toimintaa koordinoi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry. Lisätietoa löytyy osoitteista www.ymparistokasvatus.fi ja www.vihrealippu.fi.

Ohjelman avulla olemme onnistuneet liittämään kestävän kehityksen konkreettiseksi osaksi jokapäiväistä arkea. Lapset/nuoret ovat Vihreä lippu -projektissamme aktiivisia vaikuttajia ja toimijoita aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Näin he näkevät, että yhteisiin asioihin on mahdollista itse vaikuttaa. Vihreä lippu innostaa lapsia/nuoria etsimään kestävämmän elämäntavan ja ympäristönsuojelun salat oivallusten ja elämysten kautta.

 

Tämän vuoden teema lähiympäristö toi mukanaan monenlaista toimintaa arkeen. Oli kierrätysolympialaiset, metsäretkiä, joilla tutustuttiin luontoon ja siivottiin lähimetsää. Lelujen vaihtopäivänä sai tuoda oman lelun päiväkotiin ja se vaihdettiin jonkun toisen lapsen tuomaan leluun, kierrätysidealla. Teeman ympärillä on myös askarreltu, tehty talipalloja linnuille ja keskusteltu energian säästämisestä. Kalle Kierrättäjä (kirpputorilta ostettu pehmonalle) vieraili lasten kotona. Kallen mukana kulkevaan reissuvihkoon jokainen perhe on saanut kirjata omia vihreitä tapojaan. Niitä on sitten yhdessä luettu päiväkodilla viikoittain.

Päiväkotimme Vihreä Lippu tapoja ovat mm.:

- Oman pihan käyttö oppimis/toimintaympäristönä

- Lähimetsän suojelu ja siivoaminen säännöllisesti

- Kirpputorien pitäminen 2 krt vuodessa

- Eskareiden tutustumiskäynnit lähikaupan kierrätystapoihin

- Ruokaa ei heitetä hukkaan, otetaan se mitä jaksetaan syödä, Maitomuki juodaan tyhjäksi.

- Askarrellaan kierrätysmateriaaleista

- Käytämme käsien pyyhkimiseen vain 1 puolikkaan paperin

- Lajittelemme kaikki jätteet ja lapset tietävät mikä mihinkin menee